Przejdź do górnego menu Przejdź do lewego menu Przejdź do treści Przejdź do danych teleadresowych Przejdź do podstrony deklaracja dostępności

Dzień Truskawki na Praskiej Giełdzie Spożywczej

Praska Giełda Spożywcza przy współpracy Związku Sadowników RP pod patronatem Prezesa Agencji Rynku Rolnego zorganizowała 5 czerwca DZIEŃ TRUSKAWKI.

Podczas dnia promocji truskawki swoje produkty zaprezentowali zarówno producenci tego owocu, jak również wytwórcy produktów z użyciem truskawki.

Jeden z producentów zarówno sadzonek, jak i truskawek, Tomasz Pieniak, zaprezentował obok sadzonek, także owoce uprawianych przez siebie odmian: Marmoladę, Joly, Premy i Clery. Każda z nich z osobna charakteryzuje się nie tylko właściwą sobie wielkością i barwą, ale także określoną nutą smakową. Z kolei Leszek Wodzyński przedstawił składające się z donic kolumny, w których można na minimalnej powierzchni hodować kilkadziesiąt sadzonek różnych odmian, spodziewając się z nich kilkudziesięciu kilogramów owocu. To propozycja na zdobywające popularność własne, domowe miniplantacje na balkonach i tarasach.

Firma Makarony Polskie zwiedzającym prezentację zaoferowała różne rodzaje makaronu ze śmietaną i z truskawkami. Z kolei przedstawiciele Stoczka i Tenczynka częstowali kanapkami z masłem i z dżemem truskawkowym. Stoczek wytwarza dżem truskawkowy wysoko- i niskosłodzony. Z własnej oferty Stoczek przedstawił również dżem z pigwy i z rabarbaru. Z kolei pod marką Tenczynek wytwarzany jest przez Stoczek dżem truskawkowy wysokosłodzony.

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców oferowała obok jogurtu truskawkowego swoje najbardziej uznane produkty, jak: masło ze Strzałkowa oraz doskonałe śmietany, jogurty i twarogi. Zaprezentowała także zakwas przygotowany na bazie mleka, bez dodatków smakowych i z zastosowaniem niskiej pasteryzacji. Ten stosunkowo mało znany produkt sytuowany jest pomiędzy maślanką a zsiadłym mlekiem. Wytwarzany w okresie letnim, stosowany jest do koktajli. Z kolei Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Piątnicy zaprezentowała odmianę serka wiejskiego z truskawkami oraz coraz bardziej popularny jogurt typu greckiego – zarówno truskawkowy, jak i naturalny.

Spośród działających na Praskiej Giełdzie Spożywczej hurtowni zaprezentował się Marpol, który przedstawił oferowane przez siebie wybrane produkty mleczarskie – w tym przygotowane z użyciem owocu truskawki. Firma cukiernicza JAS-POL zaoferowała do degustacji wytwarzane przez siebie ciasta. Największym powodzeniem cieszył się sernik z truskawkami.

Oferta przedstawiona przez wystawców "Dnia Truskawki" spotkała się z zainteresowaniem wszystkich przybyłych na to promocyjne wydarzenie.

Na stoisku Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie przekazywano zainteresowanym informacje o mechanizmach administrowanych przez Agencję.

Po zakończeniu imprezy promującej truskawkę, wykład na temat zagadnień związanych z uzyskaniem i utrzymaniem jakości owoców miękkich, w szczególności truskawki i maliny – wygłosiła dr inż. Ewa Jabłońska-Ryś, adiunkt w Katedrze Technologii Owoców Warzyw i Grzybów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.