Przejdź do górnego menu Przejdź do lewego menu Przejdź do treści Przejdź do danych teleadresowych Przejdź do podstrony deklaracja dostępności

Truskawkowy Raj na Praskiej Giełdzie

Sezon truskawkowy na Praskiej Giełdzie Spożywczej został zainaugurowany imprezą "Truskawkowy Raj", która promowała spożycie tego owocu. W przygotowanych atrakcjach uczestniczyli licznie zarówno klienci Praskiej Giełdy, jak i zaproszeni na inaugurację sezonu mieszkańcy aglomeracji warszawskiej.


Truskawkową ofertę na jednym z największych rynków hurtowych w kraju przedstawiły hurtownie owoców, wytwórcy produktów spożywczych, których składnikiem są truskawki oraz restauracja, która serwowała truskawkowe dania.
Zarówno świeże truskawki, wyłącznie krajowego pochodzenia, jak i pozostałe truskawkowe produkty były oferowane wszystkim w formie degustacji i bez ograniczeń.
W Polsce jest uprawianych i sprzedawanych blisko kilkadziesiąt odmian truskawek, różniących się wyglądem, smakiem, a nawet zapachem – z przeznaczeniem zarówno dla przetwórstwa, jak i do deserów. Jedne z najbardziej znanych odmian to polka, senga i dukat. Możliwość skosztowania różnych odmian tego królewskiego owocu zapewniły działające na Praskiej Giełdzie hurtownie owocowo-warzywne: Arpol, Bracia, Burdelas, Gryciuk, Mandarynka i Rom-bol.
Desery truskawkowe na bazie śmietany, jogurtu i ekologicznych produktów zbożowych oferowali: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin (dostawca hurtowni Marpol) oraz firma Vivi (dostawca Marpolu i Amigo). Z kolei makaron z truskawkami i śmietaną serwował producent makaronu Krismark (dostawca Bać-polu).
Cukiernia Jas-pol przygotowała natomiast dwa rodzaje ciasta z truskawkami – ciasto maślane oraz ciato jogurtowe.
Szczególnym powodzeniem uczestników imprezy cieszyły się ciepłe dania truskawkowe oferowane przez restaurację "Na Skrajnej". Były to naleśniki oraz pierogi z truskawkami.
Impreza na Praskiej Giełdzie Spożywczej, inaugurująca tegoroczny sezon na truskawki, jest wprawdzie jedną wielu organizowanych na terenie całego kraju – a poświęconych temu owocowi – ale być może jest pierwszą, która odbyła się u progu sezonu na te świeże owoce.